Redőny
A redőny, vagy más néven roló, lakóépületeink árnyékolását hivatott megoldani, emellett ma már hő- és hangszigetelés terén is fontos szerepet játszik. Sőt esetlegesen értékeinket is védheti, mivel bizonyos típusok felszerelése után nehezebb bejutni az ingatlanba.

Többféle típusú redőnyt különböztethetünk meg, anyaga, beépítési módja és működtetése alapján. Ettől függetlenül közös jellemzőjük, hogy kiváló hő és fényvédő hatással rendelkeznek, valamint a nagy igénybevétel és magas használati érték mellett, minimális karbantartást és gondozást igényelnek.Redőnyök típusa beépítés szerint
Külső tokos redőny
Vakolható tokos redőny
Belső tokos redőnyKülső tokos redőny
A külső tokos redőny bármilyen nyílászáró kültéri oldalára felszerelhető. A redőny acélból, vagy alumíniumból készül.

Utólag kerül felszerelésre, nem kell a falban kialakítani a redőnytok helye így átalakítás, átépítés nélkül alkalmazhatók már elkészült épületek, lakások esetében is.

Ez a szerelési mód is megfelelő védelmet nyújt, számos kedvező tulajdonsággal rendelkezik és magas szintű hang és hőszigetelési képessége mellett betörésvédelmi funkciót is betölthet, ráadásul megfelelő kiválasztás esetén különleges esztétikai élményt nyújthat otthonának.

A külső tokos redőny lehet műanyag redőny (ezen belül hagyományos-, vagy új típusú
műanyag redőny), vagy alumínium redőny. Mindhárom esetben nem rozsdásodó fémes anyagból készül a tok.Vakolható tokos redőny:
Vakolható tokos redőnyök beépítésére abban az esetben van lehetőségünk, ha az építkezés, felújítás, átalakítás során kialakították a redőnytok helyét, mivel ezek utólagos megváltoztatására nem minden esetben van lehetőség. Általában az épület tervezési fázisában, vagy a ház felújításánál, nyílászáró cseréknél már eldöntött a redőnytípus kivitelezéséről van szó.

Anyagukat tekintve készülhetnek alumíniumból és műanyagból. A vakolható tokok beépítését a külső vakolat felhelyezése előtt kell elvégezni. Előnyük, hogy nem takarnak be a nyílászáró feslő részébe valamint az épület homlokzatának egységes, redőny tok nélkül látványt eredményez.

Ügyelni kell a nyílászáró ablak kávába való beépítésénél a megfelelő távolság megtartására. Fontos, hogy még az ablakbeépítés előtt kérje kis szakember véleményét, tanácsát, mivel az ablak beépítési mélysége az elkészítendő redőnytok méretétől függ.
Ennél a típusnál is van lehetőségünk beépített rolós szúnyogháló alkalmazására, valamint a motorizálás, automatizálás is megoldható.
A szervizelés a redőny alsó felén kialakított szerviz fedél leszerelésével javítható.
Belső tokos redőny

Abban az esetben, ha házunk még tervezés alatt áll, legjobb választás a belső tokos vagy vakolható tokos redőny beépítése, mivel, mint neve is mutatja, a belső tokos redőny az épületen belül található. Általában a falban van elhelyezve a nyílászáró fölött.

Új építésű lakások vagy régebbi építésű lakások nyílászáró cseréje esetén építhető be. A nyílászárókkal egyidejűleg kerül beszerelésre. Műanyag, fa és alumínium nyílászárókkal is egybeépíthető. A szerviznyílás az épületen belül helyezkedik el és a jobb hőszigetelés érdekében hungarocell szigetelés kerül a tokba.

Lehetőség van szúnyogháló és rolós tokba szerelésére is, valamint az automatizált, motoros kivitelezés is megoldható.

Alkalmazása hőhíd mentes építkezést biztosít, ráadásul a redőny nem takar be az ablakba, így nem vesz el a fényből.
Redőnyök típusa anyaguk szerint
Műanyag redőny
Alumínium redőny

Fa redőnyMűanyag redőny
A műanyag redőny kemény PVC-ből készül. Rendkívül egyszerű konstrukció. Több típus és méret  létezik. A különböző magasságú (helytől, igénytől függően) lécek egymásba tolhatók, így alkotnak egy egységes felületet. Színválasztéka kisebb, mint az alumínium redőnynél. A fehér színű műanyag redőny a közkedveltebb, de különböző színekben kapható, így könnyen elérhető, hogy harmonizáljon az épülettel. Szinte minden nyílászáróra felszerelhető és teljes sötétítésre is alkalmas.

Népszerűségét jól bevált működésének és alacsony árának köszönheti, a legolcsóbb redőnyfajta. Ár, érték aránya nem rosszabb, mint például az alumínium redőnyé. Igaz, a felhasznált anyagok minősége nem éri el az alumínium redőnybe építetteket, viszont olcsóbb nála.

A műanyag redőny, jó hőszigetelő és színtől függetlenül sötétít. Leggyakrabban az erős nyári napsugarak elleni védekezésre használják, de alkalmas hangszigetelésre is, valamint este a leengedett redőny megakadályozza, hogy belássanak otthonunkba. Mozgatása megoldható manuálisan és elektromos motor beépítésével is. Manuális mozgatáskor a felhúzás hevederrel, vagy más néven gurtnival történik, melyet a falra szerelt, vagy a falba épített egység tekeri fel. Elektromos megoldásnál a falra elhelyezett kapcsolóval, vagy távirányítóval érhető el a redőny mozgatása.

Műanyag redőny szerelhető belső és külső tokos változatban is, valamint szúnyoghálóval is egybeépíthető.

Csipesz zárral a redőny feltolása is megakadályozható, így egy kis védelmet is nyújt, de ez nem jelenti azt, hogy ez egy kiváló biztonságtechnikai megoldás.
Újabb típusú műanyag  redőnyök alumínium záróléccel készülhetnek. Ezek külső megjelenésben megegyeznek az alumínium redőnyökkel. Ez a redőny  zárt állapotban teljes fényzárást biztosít, hő és hangszigetelő hatása kiváló
.


Alumínium redőny
Az alumínium redőnyrendszer legnagyobb előnye, hogy a felhasznált anyagnak köszönhetően esztétikus, színtartó és hosszú élettartamú szerkezetet kapunk. Ennél a redőnytípusnál a redőnyléc előre színezett alumíniumlemez sávból készül profilgörgőzéssel. A széles méretben való kellő merevség elérésének céljából, valamint, hogy hőt és hangot is kellően szigeteljen, a belseje szigetelőhabbal, van kitöltve, így tulajdonképp a lécek duplafalú, purhabbal kitöltött egymásba csúsztatott két oldalról összekapcsolt, ívelt elemekből állnak. A csúszásgátló megakadályozza a redőny lécek oldalirányú mozgását, így biztonságosabb hosszú távú működést biztosít. A redőny extrudált alumínium sínben mozog, ami egy gumibetéttel van ellátva, így szélben sem zörög. Minimális műanyag alkatrészt tartalmaznak. Csapágyas alumínium tengely biztosítja, a hosszú távú, súrlódásmenetes működést.

Az alumínium redőny készülhet különböző lécmagasságokkal, tehát mérete változhat, valamint bő színválasztékkal rendelkezik. Belső, külső és vakolható tokos verzióban is kivitelezhető. Mozgatása megoldható gurtnis, zsinóros, kurblis, vagy elektromotoros változatban is. Az alumínium redőny is lehet szúnyoghálóval egybeépített. Alumínium redőnnyel magas energia megtakarítást érhetünk el. A nyári hónapokban kellemes hűvöset biztosít.

A különböző redőnytípusok közül az alumínium redőny a legbiztonságosabb árnyékolástechnikai megoldás ablakaink védelmére. A külső behatolók, a kellemetlen bámészkodóktól és az időjárás viszontagságaitól is megvéd. Az alumínium redőny akkor is védi otthonunkat, amikor elhagytuk azt. További biztonsági megoldás a redőny lefutó sínek ablakhoz való rögzítése mely a házból oldható, szervizelés esetén.


Megosztom ismerőseimmel: